Wielka nasza, podwójna noblistka, tak sama mówiła o sobie – „Jest to taka niewielka, zwykła historia, pozbawiona wielkich wydarzeń.

Urodziłam się w Warszawie w rodzinie profesorskiej. Wyszłam za mąż za Piotra Curie i miałam dwoje dzieci. Dzieło moje naukowe wykonałam we Francji…”

Skromność, pracowitość, miłość do ukochanego męża, to najważniejsze cechy Marii.

• Jako pierwsza kobieta otrzymała Nagrodę Nobla z fizyki w 1903 roku
  • Jako pierwsza kobieta w 1906 otrzymała katedrę fizyki i tym samym stała się pierwszym profesorem na paryskiej Sorbonie
  • Jako pierwsza kobieta otrzymała Nagrodę Nobla z chemii w 1911 roku
  • Jedyny człowiek na świecie, który otrzymał dwie Nagrody Nobla z dwóch różnych dyscyplin naukowych

Górnośląska Fundacja Onkologiczna na rzecz Gliwickiego Oddziału Narodowego Instytutu Onkologii wspomina wielką uczoną w jej 155-tą rocznicę urodzin. Zarówno pacjenci Instytutu Onkologii jak i pracownicy są beneficjentami osiągnięć naukowych Marii Skłodowskiej-Curie, których zastosowanie umożliwia m.in. leczenie przeciwnowotworowe na całym świecie i pozwala wrócić do zdrowia milionom ludzi.

Narodowy Instytut Onkologii im.Marii Skłodowskiej-Curie zajmuje wśród światowych jednostek onkologicznych miejsce szczególne, gdyż jego historia związana jest bezpośrednio z wielką uczoną. W hołdzie Marii Skłodowskiej-Curie.