Onko na świat – cykl webinarów

Onko na Świat

Górnośląska Fundacja Onkologiczna we współpracy z Narodowym Instytutem Onkologii im. M. Skłodowskiej-Curie w Gliwicach rozpoczyna cykl webinariów ,,Onko na Świat – spotkanie z ekspertem”.

Celem całego przedsięwzięcia o nazwie „Onko na świat” jest edukacja i rozpowszechnianie informacji o aktualnie dostępnych metodach diagnostyki, profilaktyki i leczenia onkologicznego w Polsce i na świecie. W każdym miesiącu, począwszy od stycznia, planujemy publikować krótki wykład eksperta – lekarza specjalisty z Narodowego Instytutu Onkologii, poświęcony konkretnemu nowotworowi zgodnie z kalendarzem miesięcy świadomości nowotworów.

Adresatem webinariów będą pacjenci Instytutu, ich rodziny oraz wszyscy zainteresowani z terenu województwa śląskiego. Podczas trwania każdego z webinariów Słuchacze będą mieli również możliwość zadawania pytań ekspertom.

Onko na Świat

„Profilaktyka raka szyjki macicy”

Pierwsze webinarium odbyło się 22 stycznia i naszym ekspertem była dr n. med. Magdalena Stankiewicz – specjalista onkolog radioterapeuta. Rozmowa dotyczyła profilaktyki nowotworów szyjki macicy ponieważ styczeń jest miesiącem świadomości raka szyjki macicy.

Onko na Świat

„Czy da się wyleczyć raka?”

W ramach rozpoczętego w tym roku projektu ,,Onko na świat – spotkanie z ekspertem”, tym razem naszym i Państwa gościem (ekspertem) był dr hab. n. med. Michał Jarząb – onkolog, specjalista onkologii klinicznej, który od 2020 roku kieruje Centrum Diagnostyki i Leczenia Chorób Piersi w Narodowym Instytucie Onkologii w Gliwicach.

Onko na Świat

„Rak jelita grubego – profilaktyka i leczenie”

W ramach rozpoczętego w tym roku projektu ,,Onko na świat – spotkanie z ekspertem”, tym razem naszym i Państwa gościem (ekspertem) był dr hab. n. med. Marcin Zeman – kierownik III-go Oddziału Chirurgii Onkologicznej w Instytucie Onkologii. Tematem webinarium był „Rak jelita grubego – profilaktyka i leczenie”.

Onko na Świat

„Rak przełyku – co każdy wiedzieć powinien.”

W ramach rozpoczętego w tym roku projektu ,,Onko na świat – spotkanie z ekspertem”, realizowanego wspólnie przez Narodowy Instytut Onkologii w Gliwicach oraz Górnośląską Fundację Onkologiczna, pod patronatem medialnym Radia Katowice, zapowiadamy kolejne, czwarte już spotkanie z tego cyklu.

Ciąg dalszy nastąpi….