Światowy Dzień Walki z Rakiem, obchodzony co roku 4 lutego, stał się, na całym świecie, szlachetnym działaniem jednoczącym ludzi, którzy mówią jednym głosem i chcą stawić czoła jednemu z największych wyzwań cywilizacyjnych – chorobom nowotworowym. Podejmowane działania mają na celu zwrócenie uwagi na profilaktykę, wczesne wykrywanie i odpowiednie leczenie. Każdy może mieć w tym swój udział. Zwłaszcza, że dotyczy każdego. Szeroko pojęta profilaktyka nowotworów to higieniczny styl życia czyli zwracanie uwagi na to co się je oraz aktywność fizyczna. Szczegółowe podejście do profilaktyki dotyczy poszczególnych jednostek chorobowych. W przypadku profilaktyki raka piersi są to wykonywane przesiewowo badania mammograficzne piersi raz na dwa lata, w przypadku raka szyjki macicy badania cytologiczne przynajmniej raz na trzy lata oraz możliwość szczepienia przeciwko HPV. Profilaktyka raka prostaty to nieskomplikowane badanie wykonywane przez lekarza wsparte oznaczeniem we krwi PSA.

Każdy może dorzucić swoją cegiełkę do tej światowej walki – każdy może zacząć od razu i od siebie. Zrobić sobie koktajl z jarmużu, zjeść marchewkę, wejść po schodach, stanąć dalej na parkingu pod galerią, sprawdzić gdzie i kiedy przyjedzie mammobus, wziąć wolny dzień w pracy żeby pójść do lekarza lub zrobić badania. To inwestycja, która się zwraca. Inwestycja wieloletnia. Działaj!